Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Йота удари Никарагуа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Йота, който достигна максималната си сила, удари бреговете на Никарагуа към 19.00 часа местно време (01.00 часа по Гринуич), съобщи "Франс прес", като се позовава на директор на никарагуанската метеорологична служба.

Йота следва същата траектория като урагана Ета от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, който опустоши Централна Америка и причини смъртта на 200 души преди 15 дни. Новият ураган, който достигна пета категория, е придружаван от ветрове с максимална скорост от 260 км/ч и представлява "смъртна заплаха" за Централна Америка, предупреди Американският национален център за ураганите, базиран в Маями.

Йота, 13-ият ураган от началото на годината, връхлитащ Централна Америка, застрашава обширни райони в Хондурас и Никарагуа с проливни дъждове и изключително силни ветрове според американските метеоролози.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани превантивно в Никарагуа, Хондурас и Гватемала. Салвадор също обяви максимално ниво на тревога.

Ураганът Йота почти напълно унищожи инфраструктурата на колумбийския остров Провиденсия, разположен в Карибско море, съобщи вчера президентът на Колумбия Иван Дуке след телефонен разговор с кмета на острова, предаде ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна