Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Перу избра 76-годишен депутат за временен президент на страната

Франсиско Сагасти, временен президент на Перу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Перу вчера избра центристкия депутат Франсиско Сагасти за временен президент на страната, след седмица на политически хаос, предизвикан от отстраняването от власт на държавния глава Мартин Вискара и оставката на временния президент Мануел Перино, съобщи "Франс прес".

Сагасти, 76-годишен новак в политиката, беше избран за председател на парламента от депутатите и автоматично стана държавен глава, според конституцията, защото Перу вече няма вицепрезидент, в резултат на друга политическа криза преди година.

Той беше единствен кандидат и бе избран с 97 гласа от общо 130. Мандатът му ще продължи до 28 юли 2021 г., когато изтича този на отстранения от поста на 9 ноември Мартин Вискара.

"Ще направим всичко възможно да върнем надеждата на хората и да им покажем, че могат да ни вярват", изтъкна Сагасти в първото си изявление, предаде "Асошиейтед прес".

Отстраняването от власт на популярния президент Вискара, обвинен от депутати във взимане на подкупи преди години и в неуспешни действия за борба с пандемията от коронавируса, хвърли страната с 33-милионно население в поредната политическа криза. Председателят на парламента Мануел Мерино, който зае мястото на Вискара, обяви в неделя, че подава оставка. Той стори това ден след жестоко потушаване на демонстрация срещу отстраняване на Вискара, при което бяха убити двама протестиращи и стотина бяха ранени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна