Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България казва "да" на Тирана за ЕС, но "не" на Скопие

Тезата е представена на Съвет "Общи въпроси" по точка "Разширяване"

| обновено на 17.11.20 в 23:58
Снимка: informo.bg

България не може да подкрепи преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тезата е представена на Съвет "Общи въпроси" по точка "Разширяване" на Евросъюза. Страната ни е дала подкрепата си за Албания, обяви Захариева.

За да получи „зелена светлина“ преговорният процес между Скопие и Брюксел, трябва да бъдат удовлетворени три условия на България, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева:

"Първо е придържането към формулата за езика от 1999-а, след което потвърден с Договора от 2017 г., Пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г., и много ясен и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта на преговорна рамка".

Вицепремиерът Екатерина Захариева

Захариева подчерта, че страната ни подкрепя европейския път на Република Северна Македония, но настоява да спре кампанията за очерняне на София:

"И мисля, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата-кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор. Той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава - в този момент ще подпишеш, но после няма да го изпълняваш. И както и останалите реформи, които са включени в клъстера „Фундаментални въпроси“, така и добросъседството трябва да се прилага на практика, не само да се приемат или одобрят едни текстове".

Вицепремиерът допълни, че България винаги е отворена за продължаване на преговорите между Скопие и София, но за да има такива, трябва да има желание и от двете страни. Тя подчерта:

"Готови сме да продължим преговорите, когато има готовност за компромиси от другата страна".

Буяр Османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви от своя страна, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз и че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде ТАСС.

"Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре ще продължим преговорите с България", допълни Османи.

Дипломат номер едно на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата страна в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС, а също на процеса на разширяване, както и на имиджа на ЕС.

В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна