Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За България са необходими гаранции за промяна на политиката на Скопие

Пред Народното събрание министрите Захариева и Каракачанов потвърдиха позицията на България по отношение на Скопие

| обновено на 18.11.20 в 19:48
Снимка: БГНЕС

България временно преустановява подкрепата си за Република Северна Македония и няма да даде съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция, докато не получи ясни гаранции за промяна в политиката на Скопие към страната ни в правно обвързващ документ. Това обяви вицепремиерът и министър Екатерина Захариева по време на изслушване в парламента.

Тя напомни, че активната и последователна политика на България към Република Северна Македония е пример за приемственост и междупартиен консенсус:

"България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие.

Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България - в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции.

Докато не получим правни гаранции, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и реално стартиране на преговори за членство."

Българският дипломат номер едно посочи какви са очакванията на външното ни министерство към югозападната ни съседка по отношение на правно обвързващия документ:

 "Лично аз считам, че трябва да бъде протокол към договора, а не договор между двете правителства, така че той да бъде ратифициран от двата парламента. Това е позицията на българското външно министерство. Предпочитаме да бъде протокол към договора, ратифициран от двата парламента".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също изтъкна какво се очаква от Република Северна Македония:

„Отказ от малцинствени претенции, отказ от езика на омразата - това означава промяна на образователната система, отказ от присвояване и фалшифициране на българската история, реабилитация на всички граждани на Македония, които след 1944 година бяха репресирани, убити или вкарвани в затвори заради своето българско национално самосъзнание, както и полагащото се обезщетение на техните семейства".

Каракачанов допълни, че алтернативата пред Северна Македония е или да промени поведението си, или да повтори сценария на дългото  изчакване от 28 години, докато постигне съгласие с Гърция:

"Ние сме "за" разширението на ЕС на територията на Западните Балкани - на първо място Република Северна Македония, но това не може да бъде безусловно. Няма как да се разчита, че някой друг отвън ще притиска България и ще я принуди да си смени политиката. От тук нататък следва колегите от Скопие да си вземат необходимата поука".

От своя страна премиерът Борисов подчерта, че позицията на България е принципна, изтъквайки, че „има неща, с които няма как нашия народ да се съгласи“.

Българското "не" на началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз не е инат, заяви премиерът и отправи критика към Скопие за липса на ангажираност, но все пак изрази готовност за продължаване на преговорите, изпълнение на Договора за добросъседство от страна на Скопие и загърбване на антибългарската реторика там.

От БСП критикуваха липсата на прозрачност при преговорите, но определиха българското вето като правилно.

Депутатът от левицата Кристиан Вигенин препоръча:

„И един личен персонален ангажимент на министър-председателя оттук нататък. Ако е необходимо и преговорният екип да бъде преразгледан. За нас е още стои въпросът каква е  причината вицепремиерът и министър на отбраната да бъде в този процес".

Зоран Заев

В телевизионно интервю премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази недоволство от българското вето и изтъкна, че все още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Пред ТВ21 той изрази мнение, че когато Европа е трябвало да се държи европейски, това не се е случило. И затова българската блокада на преговорите за членство на Скопие за него е поражение за Европейския съюз.

Заев декларира, че ще продължи да гради отношения с България в духа на приятелството. Защото още има шанс до края на годината да започнат преговорите за еврочленство.

Скопие няма никакви претенции за територия или национално малцинство в България, заяви официално Зоран Заев:

„Няма никакви териториални, нито малцинствени претенции“, каза той.

Скопие обаче очаква от София да признае македонския език и идентичността на народа на Република Северна Македония, заяви Заев. И отхвърли искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за среща на лидерите на парламентарните партии по спора с България.

„Не ми трябва Мицкоски, за да се скарам с България. Мога и сам да се скарам. Ако го повикам, кавгата не ни бега“, бяха думите на премиера на Северна Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени