Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на британската инфлация през октомври

Снимка: архив

Годишната инфлация във Великобритания се ускори през октомври до тримесечен връх заради поскъпване на хранителните стоки и на облеклото, тъй като антивирусните рестрикции в страната бяха силно затегнати, показват данни на британската официална статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през октомври с 0,7% спрямо година по-рано след повишение с 0,5% през септември и с едва 0,2% през август. Въпреки това ускоряване обаче, инфлацията остава далеч под целевото ниво от 2 на сто на Английската централна банка.

За разлика от миналата година, цените на храните се повишиха през октомври, тъй като хората се запасиха с картофи и плодове заради въведената втора противоепидемична карантина на национално ниво.

Някои проучвания на потребителите сочат за подновяване на запасяването, тъй като още през октомври здравните ограничения започнаха да се затягат в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а от 5-и ноември започна и едномесечната блокада (локдаун) в цял Англия.

На месечна база потребителската инфлация в Обединеното кралство остава на нивото от септември, когато се повиши с 0,4 на сто.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) скочи през октомври с 1,5% спрямо година по-рано след повишение с 1,3% преди месец.

ONS представи и данни за производствените ценни, според които индексът PPI на изхода на предприятията се понижи през октомври с 1,4% на годишна база след спад с 1,7% през септември.

Производствените цени на входа на британските предприятия пък се свиха с 1,3% на годишна база след спад с 2,2% през септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна