Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският локдаун повиши рязко онлайн продажбите през Amazon

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният гигант при онлайн търговията на дребно Amazon е отбелязал силен ръст на дейността си с между 40% и 50% по време на въведения във Франция втори локдаун заради коронавирусната пандемия, заяви в сряда ръководителят на Amazon France.

Франция влезе във втора национална блокда на 30 октомври, която трябва да продължи поне до началото на декември. Новите рестриктивни мерки включват затваряне на магазини от несъществено значение, ресторанти и барове.

"Бизнесът ни се разрасна с въвеждането на блокадата", посочи пред радио France Inter шефът  на Amazon за Франция Фредерик Дювал, добавяйки, че данните от френската онлайн федерация на дребно FEVAD отчитат увеличаваща се активност с 40%-50% и "това е горе-долу това, което и ние наблюдаваме".

Дювал също така не даде индикации, че компанията Amazon може да отмени своя "Черен петък" на 27-и ноември (ден на големите ценови отстъпки), когато малки магазини, които се мъчат да се конкурират с лидера в онлайн търговията, са затворени.

"Французите трябва да направят своето предколедно пазаруване и да спестят средства. Този период в края на ноември е много важен за това и е много важно да предложим тази възможност", посочи той.

Дювал обаче изрази надежда, че малкият бизнес в цялата страна ще се възстанови от кризата, добавяйки, че продажбите на Amazon се равняват на едва 1% от търговията на дребно във Франция.

Междувременно пазаруващите призоваха правителството да разреши на магазините да отворят отново за уикенда на отстъпките през периода 27-29 ноември, включва и "Черния петък".

"Черният петък" се наложи като ден на пазаруването с големи ценови намаления по цял свят, като той обикновено съвпада с петъка през уикенда за Деня на благодарността в САЩ.

Последните Covid данни показват първи индикации, че Франция започва да ограничава разпространението на коронавируса след въвеждането на втория за годината локдаун. Здравното министерство на страната отчете спад на новозаразените с коронавирус до 9 406 през последното денонощие спрямо цели 27 228 ден по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени