Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чува ли се гласът на учителя във време на пандемия

| обновено на 18.11.20 в 12:51
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието изготви три варианта на графици за редуване на присъствено и онлайн обучение. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в класните стаи. Доколко ефикасно би било това, ще имат ли ефект всички взети мерки и чу ли се гласът на учителите по този въпрос.

Според Драгомир Цукев, учител по английски език в гр. Добрич и Лилия Стоянова, учител по иформационни технологии във Варна, представители на фейсбук групата „Учители за безопасно образование“, всички приложени мерки са закъснели и затова са неефективни и неадекватни, и единственият вариант за сегашната ситуация е затварянето на училищата за срок от три до четири седмици. Педагозите са обезпокоени от смъртността сред техните колеги и липсата на лични предпазни средства, с които да преподават. „Пропуснатите икономически и образователни ползи се компенсират във времето, човешкият живот – никога“, каза Драго Цукев.


Близо 80 на сто от българските учители смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а над 76% от тях са на мнение, че училищната среда в момента не е безопасна за работа – това показва анкетата на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

„Да се вслушаме в мъдростта на учителите“ – това заяви в ефира на „Нашият ден“ д-р Юлиян Петров, председател на синдиката.
Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени