Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият International Portrait Film Festival ни показва същността на портретния филм

Снимка: International Portrait Film Festival

Вече четвърти ден София е домакин на първото издание на Международния фестивал на портретния филм. Негов основател е Ана-Мария Сотирова. Тя и екипът са си поставили за цел да потопят зрителите в дълбочината на контурите.

Именно това можем да открием във всеки един от филмите, включени в програмата – отношение към детайла и нов прочит на киното, през който се достига до същността на филма.

Философията, която фестивалът има, говори точно за това – за портрета като призма, през която можем да гледаме филмите, тяхното послание и сърцевината им, които разкриват потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира.

В какво по-точно се изразява тази трансформация и по какъв начин се случва тя?

Международният фестивал на портретния филм е в София и днес, след това поема към Пловдив и Варна, където ще продължи до 25 ноември. 

В звуковия файл основателката му Ана-Мария Сотирова и програмният координатор на фестивала Джули Хаджолян разказват за въпросната трансформация и най-вече за това какво е портретният филм и как се осъществява връзката между документалното и художественото в него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени