Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за догодина на второ четене в ресорната комисия

| обновено на 19.11.20 в 19:26
Снимка: БГНЕС

Единият от родителите на дете ще има право на данъчно облекчение от 450 лева през 2021 година. Това става ясно от предложенията между първо и второ четене на държавния бюджет, които предстои да бъдат разгледани в ресорната бюджетна комисия.

От проекта на доклада за държавния бюджет става ясно, че се правят изменения в Закона за доходите на физическите лица само за следващата година. Вместо традиционните 200 лева при спадане на данъчната основа само за единия от родителите числото се заменя с 4500 лева.

Практически 10% от тази сума остава в семейния бюджет, а именно - 450 лева. За две деца сумата е 900 лева, а за три - 1350.

Първоначалното предложение на управляващите беше всички деца да имат право на детски помощи, но то срещна остър отпор.

След него бе решено да се осигурят помощи само за децата на по-нискодоходните семейства, но все пак да се вдигне подоходният критерий, за да бъдат обхванати повече деца.

В крайна сметка след преговори между ВМРО и ГЕРБ се стигна до този вариант, а детските помощи ще бъдат добавка за семействата с доход до 510 лева на човек месечно.

Текстовете все още не са приети, а депутатите от ресорната комисия започнаха работата си със законопроекта за държавното обществено осигуряване.

Предстоят гласувания по бюджета за Здравната каса и на държавния бюджет.

И трите законопроекта ще бъдат гласувани в пленарната зала на второ четене на извънредно заседание във вторник.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна