Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай ще намали митата и ще повиши вноса на висококачествени стоки и услуги

Пекин "ще продължи да напредва в либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай ще продължи да намалява своите мита и да разширява вноса на висококачествени стоки и услуги, заяви в четвъртък китайският президент Си Цзинпин, като същевременно обеща да настоява за реформи и да насърчава модела на растеж, базиран на иновации, съобщава Ройтерс.

"Ще намалим допълнително тарифите и институционалните разходи и ще разширим вноса на висококачествени продукти и услуги от всички държави“, посочи Си Цзинпин в своя видео реч, изнесена преди Срещата за диалог на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) относно бъдещето на международното сътрудничество, която ще се проведе в петък.

Китай "ще продължи да напредва в либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите" и ще преговаря за допълнителни споразумения за свободна търговия, заяви още президентът и добави, че Пекин провежда политика на отваряне на фона на нарастващ протекционизъм и едностранчивост по света.

Си Цзинпин подчерта, че Китай ще продължи да "намалява тарифите и разходите за правителствени институционални транзакции", съобщи агенция Синхуа. Страната също така ще задълбочи реформите и ще "енергизира пазара", както и "ще изгради иновационна система, която да интегрира науката и технологиите, образованието, индустрията и финансовия сектор, и ще надгради индустриалните вериги".

Китай ще се стреми към по-високо качество на растежа чрез своя модел на развитие с "двойна циркулация", воден от технологичните иновации, отбеляза китайският президент.

Той също така призова за по-силна политическа координация на международната общност и каза, че глобализацията е "необратима" и че Китай няма да се ангажира с "разединение".

"Новият ни модел на развитие не е затворена вътрешна единична циркулация, а отворена и взаимно насърчаваща се вътрешна и международна двойна циркулация", посочи Си Цзинпин.

Стратегията за т.нар. "двойна циркулация" предвижда следващата фаза на развитие на Китай да зависи главно от "вътрешната циркулация" или вътрешен цикъл на производство, разпространение и потребление, подкрепен от вътрешни технологични иновации.

Си Цзинпин каза още, че Китай ще подпише пактове за свободна търговия с повече държави и ще насърчава висококачествена инициатива "Един пояс, един път".

На ключова среща миналия месец Си Цзинпин и други лидери представиха проект на петгодишен план за Китай и ключови цели за следващите 15 години. Те включват целта Китай да превърнат в нация с „високи доходи“ до 2025
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени