Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Н. Пр. Алфредо Атанасоф: Работим много по търговско-икономическите контакти с България

Н. Пр. Алфредо Атанасов
Снимка: Славена Илиева

Н. Пр. Алфредо Атанасоф - посланикът на Аржентина у нас, направи задълбочено представяне на политиките в Аржентина пред журналисти в София за това как се справя неговата държава с пандемията. Бяха представени данни, свързани с миграционните процеси.

Три са точките към които се насочва българската диаспора - провинция Чако, Беризо и Комодоро Ривадавиа.

"Спомням си дядо ми, който беше емигрант, пристигнал в Аржентина в началото на XIX в. Искам да допълня, че това е било едно време, в което всичките емигранти са успявали много в Аржентина. Лично аз в България се чувствам много добре. Успяхме с моята съпруга да почувстваме топлината на българитеМного лесна беше нашата интеграция в българското общество. Харесва ни музиката, храната, харесва ни природата. Мога да кажа, че ни харесва всичко в България и затова се чувстваме прекрасно тук", каза за БНР посланик Алфредо Атанасоф.

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Аржентина, както може да предположите, както и в много други страни е много сложна.

"В Аржентина от 7 месеца сме затворени, въобще не излизаме, но аржентинската здравна система в момента е на ниво и може да се справи със ситуацията. Мисля, че сме преминали вече върха на заразата. Това се случи може би преди 2 седмици и оттогава започнаха да се снижават случаите на заразени и затова сега, в момента сме изпълнени с надежда и с оптимизъм, че нещата могат да тръгнат в по-добра насока", допълни Алфредо Атанасоф.

Работим много по търговско-икономическите контакти с България.

"В културната сфера също имаме доста идеи и проекти, които са залегнали за тази и следващата година. Също така голямо и много ползотворно е сътрудничеството между двете страни в политическите решения, които се взимат на международни форуми."

През 2021 година се навършват 90 години от дипломатическите отношения между Аржентина и България. 

"Работим съвместно много активно с Министерството на външните работи. В момента сме в първоначална фаза. Първата идея, която имаме е емитирането и издаването на пощенска марка във всяка една от страните по едно и също време, в един и същи ден. Другата основна идея, която сме споделили с външно министерство, която то прие е изготвянето на една фотоизложба, в която да се отрази развитието на двустранните взаимоотношения между двете страни и тази изложба предполагам, че би могла да се проведе във външно министерство в София. Имаме идеята по-нататък да обиколи и някои други градове на България".

В края на XIX в. огромна емигрантска вълна тръгва към Аржентина, България не е изключение.

"В самото начало българите били около 2000. По-късно започнали да се увеличават. В момента те наброяват около 60 000 - ние аржентинците, които сме с български произход. Някои са трето, като мене, а пък други вече са четвърто поколение аржентинци. И това, което може да се каже за тях е, че те имат много успехи в интегрирането си в обществото. Имат радио, имат вестници, имат свои клубове, където се събират и се посвещават на традициите на България", подчерта посланик Алфредо Атанасоф.

Оказа се, че влиянието на българите в Аржентина по онова време е било доста голямо, до степен, че през 1922 г. се е появила необходимостта от създаване на отношения. Първите са били консулски отношения, за да се стигне до 1931 г., когато се установяват дипломатически отношения между двете страни, изтъкна Атанасоф.

"Контактите между България и Аржентина в антарктическата област са много големи. Може би това е породено от факта, че антарктическите бази на България и Аржентина се намират много близо една до друга. И обикновено, когато трябва да се прехвърлят, да пътуват, било членове на екипажа, било всякакви други товари, аржентинската и българската база винаги са си помагали. В момента България изработва една научно-техническа лаборатория, която се прави тук в България, но работната ръка ще бъде аржентинска. Това е един много ярък и много показателен пример за тяхното сътрудничество в областта на антарктическите въпроси, които съществуват между двете страни".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.