Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Вълков - Български съюз на лекарските асистенти и фелдшери:

В малките филиали медицинското обслужване е само на ниво фелдшери в цялата страна

Снимка: БТА
Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшери сне доверието си от правителството, като реакция от тримесечното чакане на отговор от страна на Министерство на здравеопазването за среща, относно влошената обстановка заради Covid-пандемията.

“В момента лекарските асистенти и фелдшерите заемат една огромна част от ангажираните лица в тази пандемия”, казва Марин Вълков - член на УС на Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшери.

По думите му системата на здравеопазването е напрегната, а в пандемията усилията са насочени главно към Центровете за спешна медицинска помощ, които са на най-първа линия, както и в една огромна част от филиалите за Спешна медицинска помощ, където единственият персонал, който отива на адрес, са фелдшерите, защото в тези филиали просто няма лекари.

“Така че дали ще сме в ЦСМП или в училищно здравеопазване, в МВР звената, прокуратурата, затворите, ние сме на първа линия“, казва Марин Вълков.
“Негласно се толерираше липсата на нормативна уредба, която да уреди упражняването на нашата професия", допълва той.

Още през март месец е запознат вече бившия здравен министър (Кирил Ананиев). До новия здравен министър също на 12 август е изпратено писмо с молба за среща, но от съюза досега не са получили отговор.

“Искаме справедливост. Искаме плурализъм и равнопоставеност на нашата професия като всички професии. Искахме професионална самостоятелност, самоуправление и саморегулация, както и съсловна организация, която съществува при другите медицински професии. Поискахме адекватни медицински разпоредби, които касаят нашата професия и нейната диференциация. Всичко това до момента от предшестващия и сегашния министър, не се случи”, казва Вълков.

Всички фелдшери и медицински асистенти са в стачна готовност, но по думите му в сегашната ситуация нямат право на протест заради хората, защото “ако ние излезем в стачна дейност, огромна част от нашето население ще остане без здравно обслужване, тъй като в малките филиали медицинското обслужване е само на ниво фелдшери в цялата страна”.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна