Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на планината

Снимка: Жоро Хаджиев

Откриваме госта на рубриката "Радиоавтограф" на една поляна високо в Стара планина, близо до село Горановци. Това е Жоро Хаджиев -  музикант и фотограф със спортен дух, чиято най-голяма страст е да открива привидно забравени високопланински  населени места, за да разкаже после историите им. 

 Страстта към пътуване при него е семейна традиция, за което е свидетелството и фамилията, която носи  -  дядото на неговия прадядо стига до Йерусалим и става хаджия. 

Днес Жоро продължава тази пътешественическа традиция, като я комбинира със страстта си към моторите. На първата си забравена махала в Стара Планина се натъква случайно, още докато е състезател по мотоциклетизъм, а с нея открива и страстта си към планинските населени мести.

Макар никога да не е пренебрегвал равнините, за него именно планините носят най-много много приятни преживявания, защото в тях открива чувствата, събитията и историческите факти, които му носят най-голямо удоволствие.


Жоро Хаджиев подхожда като истински изследовател към местата, които посещава. Прави предварително проучване, интервюира местните хора и събира митове, предания и история, като не пропуска да документира фотографски приключенията си. 

Прави това, защото иска да споделя преживяванията с хората, които по една или друга причина не могат като него да пътешестват из забравените кътчета в нашите планини. За своя мисия е приел и запазването на паметта за тези места, чрез спомените на малкото останали в тях хора - традициите, историческите истини и неписаните разкази, които се предават от уста на уста, докато все още има кой да ги чуе. 

В разговора ще научите за местата, където той открива изключително впечатляващата суха зидария, както и за това какво заснема в изоставените къщи, в които успява да влезе, спазвайки своя принцип никога да не докосва нищо. 

Ще научите още и интересните връзки, които той прави между пандемията, която върлува в момента, и историите на стотиците изоставените махали, които е посетил. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени