Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник няма възможност за COVID болница

В област Перник няма възможност за обособяване на COVID болница, в която да се лекуват само пациенти с коронавирус.Според Областния оперативен щаб най- оптималният вариант за региона е и четирите болници да запазят досегашната си организация на работа, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

При запазване на сега действащата организация пациенти с COVID ще продължат да бъдат лекувани главно в МБАЛ „Рахила Ангелова” и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. Многопрофилвата болница разполага с 294 легла, половината от които са трансформирани за болни с коронавирус.

В Белодробната болница за лечение на COVID могат да бъдат използвани 50 легла от общо 65. Единични случаи ще поема и частната кардиологична болница „Св. Георги”, която разполага общо с 28 легла.

В Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация няма обособени легла за лечение на Covid-19, тъй като в здравното заведение няма парно, няма кислородни апарати, сериозен проблем има и с кадрите.

Според областния управител Емил Костадинов, ако многопрофирната болница бъде превърната изцяло в COVID- болница, то останалите болни трябва да бъдат пращани в София.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени