Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Ловеч е установила над 350 нарушения заради COVID19

Снимка: Инспекция по труда

От началото на пандемията от COVID19 Инспекцията по труда в Ловеч е установила над 350 нарушения на спазването та противоепидемичните мерки в предприятията в областта.

Отвъвеждането на извънредното положение в страната на 13 март до момента от Инспекцията по труда в Ловеч са извършили почти 380 проверки с акцент върху действията на работодателите за създаване на организация за намаляване на риска от разпространение наCOVID19 наработните места. Проверени са предприятия от почти всички икономически дейности.

При проверките се установява, че като цяло работодателите изпълняват ангажиментите си съгласно трудовото законодателство за опазване живота и здравето на работещите в условията на риск от разпространение накоронавируса.

Оценките на риска са актуализирани във връзка с нововъзникналия риск, разписани са мерки за минимизирането му, проведен е извънреден инструктаж на персонала за запознаване с мерките, осигурени са лични предпазни средства, дезинфектанти, въвеждат се мерки за осигуряване на дистанция, когато производството позволява.

Данните показват, че само около 4% от персонала в проверените предприятия не е запознат с мерките, предприети за превенция на разпространението на заразата.

Общият брой на нарушенията, свързани с противоепидемичните мерки, установени от ДИТ Ловеч, са 354. За отстраняването им са издадени съответните задължителни предписания и е съставенсамо един акт за установено административно нарушение заради неизползване на предпазни маски.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.