Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Габрово отвори врати първият извънстоличен Техпарк

| обновено на 20.11.20 в 23:55
Снимка: Велина Махлебашиева

Технологичен парк беше открит в Габрово. Той е първият подобен обект извън София. Модерната инфраструктура е изградена в база на Техническия университет и разполага с 14 лаборатории, групирани в 4 комплекса. 

Технологичното оборудване в новоизградения парк ще даде възможност за научно-приложни изследвания както за нуждите на бизнеса, така и за създаване на модел за обучение на студенти и докторанти.

Местният технически университет е водеща организация и ще си партнира при реализирането на разработките с наши и чужди университети, институти на БАН и бизнес организации в страната, обясни заместник ректорът по международно сътрудничество доц. Лиляна Русанова

„Центърът е концентриран в два големи сектора - мехатроника и чисти технологии. Може да подпомогне не само местният бизнес, но и всички предприятия, които са ориентирани към тези сектори на икономиката“.

В изграждането и оборудването на технологичния парк в Габрово са инвестирани 23, 5 милиона лева, осигурени чрез Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Модерната инфраструктура е създадена на мястото на някогашна правителствено-партийна резиденция, в която е отсядал при посещенията си в района Тодор Живков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от