Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоефир вместо сцена за международния фестивал „Откритие”

Международният музикален фестивал „Откритие”, Варна 2020 – един от малкото оцелели във времето европейски попфестивали, ще раздаде наградите от международния конкурс за песен в 29-то си издание след радиоконкурс, а не след представяне на песните на сцена. 
Това ще се случи за първи път в историята на феста, на чиято сцена са получили старта в кариерата си много популярни днес български и чужди автори на песни и изпълнители. В неделя, 22 ноември, в ефира на БНР-Варна във времето след 11 ч., ще прозвучат 12 песни на автори от Армения, Беларус, България, Израел, Испания, Литва, Малта, САЩ, Турция и Узбекистан и слушателите ще дадат своя вот, който ще определи едната от основните награди. 
Финалните песни бяха избрани след предварителна селекция и те са в различен стил: от поп и рок до клубен денс. Изпълнителите са млади певци (между 20 и 30 г.), а сред авторите на песните участници в Евровизия, други с номинации за холивудски награди или с милиони гледания в социалните мрежи. 
Песента на „Откритие” 2020 определя международно жури, в чийто състав са доказани професионалисти: италианската продуцентка Силвия де Йесо – мениджър на някои от най-големите италиански звезди, като Тото Котуньо, Рикардо Фоли, Пупо и др., популярният турски певец, телевизионен водещ и продуцент Серхат, който представи своята държава на песенния конкурс на Евровизия, а миналата година пя и от името на Сан Марино е също член на журито, заедно с първите представители на Беларус на този конкурс – Александра и Константин. 
Своя вот ще дадат и немската джаз певица и педагог Александрина Симеон и мениджърът на „Канцонета Малта” Роберт Чефай. От българска страна са поканени Жени Монева – водеща и редактор в БНР, и Диан Савов от „Дийп Зоун прожект”.
„Членовете на медународното жури гласуваха анонимно за песните от финала. Те получиха песните само под номер и така определиха своята награда. Трудна беше организацията на феста в условията на ковид-епидемията. Поне успяхме да осъществим няколко концерта на живо, като Джипси джаз§фюжън концерта с „Хот клуб де Пловдив”, „Рок-акустик” – с акустичен вариант на авторски песни на групите „Фанданго”, „Севи”, „Кашмир” и др., премиера на автобиографичната книга на проф. д-р Розмари Стателова „Разказът на един музиковед”, Георги Тошев представи свой филм за Брайан Мей и „Куин”, уъркшопи за ремикс, вокал и авторски права. А следващата година предстои 30-то издание на „Откритие”, който е един от малкото в страната и в Европа, провеждащи се в подобен формат с толкова дългогодишна история. Дано имаме шанс да го реализраме на живо, с участници и лауреати на феста от цял свят. Защото тук са гостували певци и автори на песни от над 70 държави от пет континента!”, сподели Доно Цветков – създател и продуцент на „Откритие”.
Информация за феста, участниците и членовете на журито в международния конкурс за песен може да намерите на: 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна