Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 24 ноември в Театър 199

Театър “Кредо” играе по Андерсен 15 години след българската премиера

Снимка: Театър Кредо

След Смолян, Русе, Силистра, Добрич, националното турне на театър “Кредо” с вече 15-годишния спектакъл “Каквото направи дядо, все е хубаво” по Х. К. Андерсен ще мине и през София - на 24 ноември от 19.30 ч. зрителите ще могат да го съпреживеят в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

„Това, че успях да съхраня и продължа този спектакъл 15 години, ме прави щастлива“, сподели пред Радио София Нина Димитрова, моторът на театър “Кредо”, режисьор и актьор в постановката.

В момента тя монтира кадри от годините, с които си спомня прамиерата в Дания през август 2005 г., при честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен. До 2012 г. Нина Димитрова го играе с Васил Василев-Зуека, а след това – с Димитър Несторов.

„Той обогати много спектакъла, внесе спонтанна жизнерадост. Благодаря му, че научи текста и на английски, руски и японски език“, казва за партньора си играещият режисьор.

„Бях изненадан от поканата, но все съм се надявал в професионалния си път да играя в подобно представление. То е празник на въображението“, призна пред Радио София и актьорът Димитър Несторов.

Приказката на Андерсен “Каквото направи дядо, все е хубаво” третира темата за любовта и доверието между хората, за готовността ни за малки компромиси, за прошката и най-важното – да бъдем заедно.

По време на коронавирусната пандемия “Кредо” все пак е участвал и в театрален фестивал в Полша, до доста други изяви са били отложени. За по-добри времена за театъра и зрителите.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Нина Димитрова и Димитър Несторов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от