Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в криза и дехуманизацията през погледа на Антони Райжеков

Снимка: личен архив
Какъв е звукът на пандемията в света на съвременното изкуство разкрива съвременният артист Антони Райжеков със своята "Пандемична звукова карта", която е част от изложба "Изкуство и политика - конфронтации и съжителства" в галерия "Структура".

Творбата на Райжеков е сред творбите на художниците, изобразили различните лица на трудните времена и военните конфликти, сред които Ото Дикс, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Пюнтер Юкер, Герхард Рихтер, а цялостното усещане от изложбата създава образа на трудните времена, които оставят трайна следа в обществото и неговото съществуване.

Антони Райжеков, който твори главно във Виена, казва, че тази творба носи най-силен символ в осъзнаването на дехуманизацията, следствие от кризите във време, в което алгоритмите започват да вземат контрол над хората. За Антони най-важна в ковид кризата е пост- пандемичната осъзнатост от всеки нас, а изкуството често ни помага да разберем в по-ясен смисъл живота.
Как продължаваме напред след кризите, каква е ролята на съвременното изкуство днес, какъв е звукът на пандемията и как всеки може да взаимодейства с него в арт инсталацията на Антони Райжеков, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени