Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици в Златарица отглеждат шафранов минзухар

Снимка: БТА

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в град Златарица отглеждат шафранов минзухар и вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база за обучението на учениците.

Идеята за засаждането и отглеждането на шафрановия минзухар в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса „Моето стопанство“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката, разказа временно изпълняващият длъжността директор Невена Георгиева:

Предизвика голям интерес, спечели награда, така че ние, от ръководството, решихме да разработим тази идея и да я приложим при нас. В гимназията сме си обособили място от половин декар, където сме засели наши луковици, те бяха 100 килограма. В момента берем шафран, имаме вече около 40 грама добив - готов, изсушен шафран. Този шафран, който сме добили, трябва да бъде сертифициран в специална лаборатория, след това всичко, което ние придобием като количество ще бъде изкупено от тази фирма“. 

Фирмата, от която аграрната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица купила сертифицираните луковици на шафрановия минзухар, консултира училището по цялата технология на отглеждането, беритбата и сушенето на близалцата на цветовете, от които се получава шафранът и поема реализацията на продукцията за първата година, обясни Георгиева:

Златарица, 17 ноември 2020 г. Снимка: БТА

Първата година инвестицията е най-голяма, защото се инвестира в закупуването на луковици. В последствие това, което се получава като готов добив на продукция не е толкова много. Да, скъп е този продукт, но в крайна сметка очакваме да имаме някакви печалби след три-четири, може би пет години. Тенденцията като цяло е да инвестираме в екологични проекти оттук нататък, защото предметът, който сме разработили в училище, се казва „Екологията и моето стопанство". Идеята е да инвестираме в материално-техническа база. Имаме голям парк, могат да се обновят тракторите в него, машините, които се използват в земеделието. Резултатите са добри, децата се стараят“. 

17-е десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час по предмета „Екологията и моето стопанство“. Целта на училищното ръководство е да направи нещо ново, с което да кандидатства за иновативно училище, за да се развива. „Желанието ни е в близките няколко години нашето училище да продължи да разраства своята дейност в областта на иновациите, за да дадем възможност на учениците ни да получат съвременно образование и да бъдат конкурентни на пазара на труда“, поясни Невена Георгиева.

Учениците и учителите продължават обучението си присъствено, но са подготвени и за дистанционно обучение по общообразователните предмети. Производствената практика се провежда на открито, присъствено, и в малки групи при взети противоепидемични мерки:

Учениците в гимназията са малко, защото Златарица е малко населено място. Можем да си позволим на този етап да бъдем присъствено. Ние нямаме такава висока степен на заболеваемост и на този етап успяваме с мерките, които вземаме на училищно ниво. Няма пропуски, даже напротив аз отчитам доста положителни качества на дистанционното обучение. Виждам, че като цяло колегите работят много усилено в тази насока, опитват се, мислят модерно да създават материали, които са атрактивни за учениците. Нашата цел наистина ще бъде децата да се чувстват комфортно и нищо да не им липсва“. 

Училище „Никола Златарски” в Златарица е създадено през 1919 г. като зимно земеделско училище. През годините минава през различни трансформации. От 2003 г. е Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. В момента в него се обучават ученици по специалностите „Монтьор на селскостопанска техника” и “Оператор на металообработващи машини”. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна