Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Атанас Иванов: Да говорим за изкуството да победим коронавируса, не за война

Атанас Иванов
Снимка: Личен архив

Когато говорим за война с коронавируса, ми се иска да говорим като за изкуство да победим, а не като за война. За изкуство да надхитрим този коронавирус. Това каза пред БНР д-р Атанас Иванов, общопрактикуващ лекар в Костенец, като писател известен под псевдонима Тео Буковски.

„Не само здравният министър, но и други колеги, журналисти дори казват, че в момента се води война с този невидим враг, какъвто е коронавирусът. Аз бих казал, че тази война ние я водим с 80-годишни генерали, с 60-годишни пешаци или войници. Виждате, специалистите по инфекциозни болести са 80-годишни лекари, а средната възраст на лекарите в момента гони 60 години. Такава война много трудно можем да я спечелим. На война, знаете, се ходи с млада армия.“ 

Напоследък гледаме на медицината не като на високоинтелектуален труд, а като на занаят, смята лекарят. 

„Не гледаме на медицината като на изкуство, а като на – сложи ми една слушалка, изпиши ми една рецепта, аз съм само за направление“. 

Студентите по медицина учат медицинска етика и медицинска психология, посочи още д-р Иванов.

„Напоследък много се цитира прословутата Хипократова клетва, много по-важно е всеки медик – лекар, медицинска сестра, медицински асистент още от първи курс, влизайки в университета, да сключи един завет със себе си, със сърцето си и да се отчита пред своята съвест и пред Бог - това, което може да направи за пациента“. 

Д-р Атанас Иванов апелира да не търсим непрестанно напрежение и да не нагнетяваме обстановката.

„Да, имаме сериозно заболяване, сериозно предизвикателство, но с общи усилия можем да се справим. Говори се, че сега не е време за реформи в здравеопазването. Аз бих призовал да не се правят непрекъснато реформи в здравеопазването, защото това уморява“. 

Интервюто с д-р Атанас Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна