Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Капацитетът на газохранилището „Чирен“ ще бъде удвоен

| обновено на 20.11.20 в 14:10
Снимка: пресслужба на МС

Газохранилището „Чирен“ ще бъде разширено. Капацитетът му ще бъде удвоен до над 1 милиард кубически метра, като бъдат купени и нови компресори за нагнетяване на газ,  обяви премиерът Бойко Борисов.

„Да има къде да съхраним, особено лятно време, когато газът е евтин, да вкарваме повече газ в хранилището“, каза министър-председателят, който днес инспектира новоизграждащата се газопреносна инфраструктура в страната.

За разширяването на газохранилището ще бъдат необходими над половин милиард лева, които държавното дружество „Булгартрансгаз“ ще осигури чрез заем от американската Международна финансова корпорация за развитие.

Премиерът Борисов определи обекта като част от инфраструктурата по инициативата „Три морета“. Тази инициатива предвижда проекти за по-добра транспортна и енергийна свързаност на 12 държави от Централна и Източна Европа, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море, като сред тях е и България.

В началото на месец декември се очаква да бъдат завършени всички строително-монтажни работи на компресорната станция „Расово“ по трасето на българското разклонение от газопровода „Турски поток“. Станцията ще бъде оборудвана с 3 модерни агрегата най-ново поколение, производство на американска компания - лидер в сектора. 

Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна