Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиринка Петрова:

Стволовите клетки - още един шанс за пациентите с рак на кръвта

Снимка: БГНЕС

Българско сдружение “Лимфом” е организация, създадена в подкрепа на пациентите с лимфом и левкемии. Тези заболявания, по своята същност, са рак на кръвта и лимфните възли. Лимфомът е петото по разпространение онкологично заболяване в света, като на ден се разболяват по 1000 души, каза пред Радио София Пиринка Петрова, председател на сдружението.

Шокът е много голям при подобна диагноза и хората започват да се лутат и не знаят накъде да поемат. Сдружението, което е изцяло доброволна организация, оказва подкрепа и осигурява информация за тези пациенти и техните семейства.

Искаме да покажем, че животът с такъв тип заболявания на кръвта е възможен и трябва да бъде качествен. Медицината вече се справя много добре в тази област и ако преди години смъртността е била 90%, сега се говори за около 90% излекувани пациенти.

При пациентите с рак на кръвта, когато лъчетерапията и химиотерапията не дадат добър резултат, последният шанс за спасение остава трансплантацията на стволови клетки, стига да се намери подходящ донор. Понякога могат да се изолират стволови клетки от организма на самия пациент, но не винаги това е възможно, обясни Петрова. Преди години са се взимали стволови клетки само от костен мозък, но с наличието на по-съвременни технологии те се извличат от периферна кръв. 

Пиринка Петрова даде повече подробности за регистъра на доброволците за даряване на стволови клетки, който се поддържа в Александровска болница. Той е част от общия световен регистър. В него са записани около 2 хиляди души, но за да бъде наистина работещ той трябва да съдържа около 10 хиляди души. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Пиринка Петрова. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!