Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "20 сфери" - истории за разказващи лампи и бижута, като илюстрации

На 25 ноември ще бъде открита изложбата “20 сфери... или как да си откраднеш Слънце”. Домакини на изложбата са nOva art space, на ул. “Съборна”№3.

“Нашата изложба е един наръчник - как да откраднем Слънце, т.е. как да намерим топлината, любовта. Има различни начини за крадене на Слънце”, казва един от тримата участници в изложбата Иво Стаменов - Отто, който създава красиви лампи от дърво.


“Преди много години започнах с играчки за моята малка Калина, която вече е на 15 години и понеже не обичам хитовете, се опитвах през цялото време нещата, които правя, да са много по-различни”, казва Иво Стаменов.

Това, което на него му харесва, е самият процес на правене на лампите. Първо ги създава на лист, след това слуша хубава музика, работи в ателие, обляно в светлина, така има всички условия, за да създаде нещо красиво и интересно.
Той не търси правилното дърво, защото, както се шегува за себе си, е “говорещият с дърветата”. 

“Бижутата са си истории, всяко бижу разказва нещо и това е основната идея на нещата, както с лампите на Иво. Моята любима детска книжка е “Малкият принц” и като започвах, правех бижутата като илюстрации към книжката. От там се започнаха всякакви всевъзможни сюжети - сценки на говорещи си хора, прегръщащи се, разхождащи се, летящи”, обяснява Симеон Шомов, който създава бижута от злато, сребро и камъни, отвъд представите ни за креативност. 

“Много е важно да си имаш Слънце - да те грее, да те топли, да си го споделяш с любимите хора, иначе живееш в студ и мрак”, допълва той. 

Третият участник в изложбата е Аменун Женева - една от най-разпознаваемите съвременни млади български художнички. Тя ще краде Слънце чрез малки картинки, които са 10/10 см и които са неизменна част от творбите на Отто и Симо Шомов.

“Ние тримата създадохме за година и малко едни сфери, които са взаимно свързани и създават едни романтични кътчета. Ние тримата сме отвратителни романтици, едни от малко останалите и много се борим за това да оцелее онова красиво, изконно, изящно чувство, от което всеки има нужда, всеки го търси и възкресява всеки един ден. А изкуството е основният начин да възвърнем романтиката", допълва Аменун Женева. 

Още за изложбата чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна