Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява случая с мистичната жена в Калугерово

В кризисен център край Пазарджик е настанена мистичната жена, която преди седмици се появи в пазарджишкото село Калугерово. Преди това тя е преминала през медицински преглед.

След намеса на медиите, включително и латвийски, прокуратурата е назначила проверка на случая, а една от версиите е, че става дума за жертва на международен трафик на хора.

Проверка е установила, че 38-годишната Мария е от Латвия, има редовни документи за самоличност. Справка показва, че не е обявена за международно издирване. 

На 19-и ноември местната полиция е провела 3-часов разпит на жената, на който са присъствали и жители на Калугерово:

"Бяхме 15 души. Аз такова нещо никога не съм виждал, никога не съм присъствал. Някакъв абсолютен фарс, това е абсурдно! Това не се прави пред толкова много хора - това са много лични въпроси, нали всеки един от нас има достойнство", каза пред БНР Илиян Кузманов от фондация "Арт Ангел", който е поел логистичната дейност - в това число и финансовите разходи по разплитането на този казус. Той обясни, че от кризисния център не са изпратили мобилни групи, а от фондацията са организирали преминаването на Мария през медицински прегледи и Covid тестове, за да бъде настанена там.

Кузманов беше категоричен, че случаят на Мария не е единичен, а има и други хора като нея по улиците, но не се предприемат адекватни действия, за да им се помогне:

"Не виждам контролния орган и контролния механизъм върху предоставянето на социални услуги. В цялата тази история с Мария аз това не го видях. Объркан и отвратен съм от всичко, което видях. Липса на координация и дори на човещина". 

След приключване на разследването, жителите на Калугерово са склонни да приемат Мария като част от селото и общността им, ако самата тя пожелае това. 

Репортаж на Невена Петрова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.