Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Заимов: Трябва да се спре с тези ежби и малко да се смирим

Снимка: стопкадър БНТ

Михаил Заимов, пътешественик и фотограф, събра в книгата "Черноморски диалози" морските си приключения.

"Там цари хармония до момента, в който дойде човекът и направи нещо, за да го разруши. За мен това е форма на бягство от нашия човешки свят, но след десет години наблюдение и посещение видях, че е хубаво да споделя това, което съм натрупал, и така се роди тази книга, която от една страна е албум, а от друга страна са разговори с въображаеми, малки същества, защото, ако бяха истински, в момента щях да разговарям с психиатър, не с вас", каза в предаването "Хоризонт до обед" Заимов. 

Пред какво сме изправени сега при изпитанието с коронавируса: 

"Може би някакво смирение след нечуваното високомерие, което ни обзе в последните години в мисълта, че владеем и можем всичко. Виждаме, че сме безпомощни пред силите, които многократно ни превъзхождат и отвсякъде текат новини за болка и тъга. И си мисля дали не е моментът да се спре малко с тези ежби и да се смирим малко", допълни Заимов. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.