Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тема с продължение: Сметоизвозването в Брезнишки извор

За проблеми със сметоизвозването в село Брезнишки извор БНР направи проверка по сигнал на слушател преди 3 месеца. Тогава от Общината обясниха, че за препълнените контейнери причината е техническа повреда на двата камиона, с които се извозват отпадъците. Днес различното е, че един от сметосъбиращите камиони вече е в изправност и от 1-ви ноември графикът за извозване на контейнерите се спазва. 

Екологът на община Брезник Детелина Виденова коментира в предаването "Хоризонт за вас", че не могат да си позволят да закупят нови камиони.

Община Брезник поддържа сметоизвозването като собствена дейност и въпреки недостига на средства обмисля трайно решаване на проблема. Една от стъпките е купуване на трети камион, а целта е постигане на седмична кратност на сметосъбирането.

От 2021-ва година такса смет в община Брезник ще бъде увеличена с 20%.

Според зам.-кмета Иван Бъчваров с повишението ще се добавят още 55 хил. лева за почистването в града и 34-те села в общината.

Брезнишки извор е едно от 34 села на територията на община Брезник. То се намира на 60 км от София, но е на територията на област Перник.

Село Брезнишки извор през лятото

Репортаж на Добринка Добрева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.