Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор между Мнучин и Фед относно удължаването на някои налични програми за спешно кредитиране

Програмата за кредитиране за малък и среден бизнес няма да бъде подновена

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ и Джером Паул, шеф на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви в четвъртък късно вечерта, че няма да подкрепи удължаването на няколко от програмите за спешни заеми във връзка с коронавирусната криза, създадени от неговата агенция заедно с Федералния резерв, които трябва да изтекат в края на годината.

В писмо до Федералния резерв Мнучин заяви, че иновационната програма за кредитиране на Фед за малкия и средния бизнес няма да бъде удължена. Той също така заяви, че няма да удължава общинските програми за кредитиране и корпоративни кредити на Фед.

"Извънредните мерки за облекчаване на Федералния резерв очевидно са постигнали целта си“, посочи Мнучин. "Банките имат капацитет за отпускане на заеми, за да задоволят нуждите на заемите на своите корпоративни, общински и нестопански клиенти", каза още той.

Мнучин също така поиска от Фед да върне неизползваните средства по тези програми в Министерството на финансите. "Това ще позволи на Конгреса да разпредели повторно неизползваната сума от 455 милиарда долара“, написа той.

В свое изявление Фед обаче подчерта, че се противопоставя на решението на Стивън Мнучин. Съгласно закона министърът на финансите трябва да се съгласи, за да продължат програмите да функционират.

"Федералният резерв би предпочел пълният набор от спешни облекчения, създадени по време на пандемията от коронавируса, да продължат да изпълняват важната си роля като опора за нашата все още напрегната и уязвима икономика“, се казва в нетипично за централната банка изявление.

Спорът стана факт, след като някои видни републиканци твърдяха, че програмите за кредитиране на Фед трябва да приключат.

Сенатор Пат Тоуми, републиканец от Пенсилвания, който би могъл да стане ръководител на банковия комитет на Сената, ако Републиканската партия запази контрола над горната камара на американския Конгрес, призовава програмите да бъдат прекратени.

Програмите на Фед отпускат пари при облекчени условия и са предназначени да гарантират, че финансирането продължава да се влива в икономиката на САЩ. Икономистите зная, че кредитните потоци са спасително средство за икономиката - ако те бъдат блокирани, тогава ще последват големи щети, тъй като ще се наложи затваряне на бизнеси и загуба на работни места.

Програмата на Фед "Мейн Стрийт" (Main Street) е създадена, за да се предоставят средства на фирми, които не могат да взиамт заеми. Това беше експериментална програма и претърпя някои трудности при нейното стартиране преди месеци, но членовете на Фед се надяваха, че тя ще стане полезна с течение на времето.

Президентът на Фед на Далас Роб Каплан заяви по-рано в четвъртък, че се притеснява, че икономиката може да изпадне обратно в т.нар. "двойна рецесия", тъй като коронавирусната пандемия се засилва с ускорени темпове в цялата страна. В светлината на тази прогноза Каплан заяви, че поддържането на програмите на Фед за спешни заеми е от решаващо значение.

Президентът на Фед на Сейнт Луис Джеймс Булард пък беше по-оптимистичен относно прекратяването на някои от тези програми. Той каза, че спешните програми на Фед могат лесно да бъдат рестартирани при необходимост през следващата година.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви пред журналисти по-рано този месец, че Фед тепърва започва да говори за удължаване на програмите. По-рано тази седмица той "даде ясно да се разбере", че иска да ги продължи.

Междувременно Стивън Мунчин заяви, че ще продължи програмите за заеми, гарантирани с корпоративни ценни книжа и за взаимните фондове на паричния пазар. Той също така подкрепи кредитен механизъм за първичните дилъри, които не се нуждаят от средства на финансовото министерство. Друга програма, която трябва да продължи е Механизма за ликвидност на програмата за защита на заплатите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени