Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Румен Бостанджиев: Докато спим, нашето съзнание не си почива

Снимка: БГНЕС

Сънят е нещо, което засяга човека, независимо от професионалната му идентичност. Това каза за БНР доц. Румен Бостанджиев, преподавател, завършил две международни квалификационни програми по психотерапия - на Американската психологична асоциация по личностно центриран подход в Прага и Братислава и на Квалификационна програма по психодрама на Морено института в гр. Юберлинген - Германия.

„Това, което се знае от науката, е, че докато спим, нашето съзнание не си почива. В тази активна фаза, когато се обработва информацията, нашето съзнание обработва опита, който сме имали през деня и даже понякога в по-големи участъци от време. Това, което е уникално по време на съня, е, че нашето съзнание проявява невероятна креативност… Сънят е проява на нашата креативност и точно в този план си заслужава да му обръщаме внимание“, допълни доц. Бостанджиев.

В психотерапията сънят много често е възможност да изследваме нашата креативност в търсене на по-добри варианти и за по-добър живот.

Съвременното отношение включва възможността човек сам да открие посланията на сънищата.

Това, което има значение, когато се работи със сънищата, е, най-трудно да се изследва какво непосредствено преди да сънува е преживял човек".

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени