Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев: Отклонява се вниманието от проблемите във ВиК сектора

Снимка: Стопкадър, Нова ТВ

"Сега се внася този проект за промени в Закона за ВиК, за да се отклони вниманието на суверена от съществените въпроси в отрасъла". Това коментира пред БНР експертът по водите Асен Личев във връзка със законопроекта за ВиК.

По думите му първият огромен проблем е разхищението на питейна вода:

"Данните от НСИ са до 2018-а г. сочат, че 56% от водата се губи. това означава, че почти колкото е голям язовир Искър се губи във водоснабдителните системи. Вторият проблем е, чуе строителството на нови язовири за питейно водоснабдяване е изоставено напълно. ... Третият основен проблем, той има много дълбоки корени, това е погрешната инвестиционна политика на правителствата в България по отношение на инвестирането на еврофондовете във ВиК отрасъла. Още от 1997-а година приоритетно се даде началото на строителството предимно на пречиствателни станции за отпадъчни води, но никакво инвестиране за намаляване на загубите във водопреносните мрежи и строителство на питейни язовири". 

Според Личев законопроектът ще доведе до замяната на КЕВР с две комисии "с ново синекурно място за приближен послушник за председател".

"С нищо няма да се намалят загубите, ще се увеличи цената на водната услуга и ще има нова, подчинена на изпълнителната власт, уж независима комисия", заяви експертът по водите. 

Личев обясни, че когато малките общини влязат в едно по-голямо сдружение на областна територия, както е предвидено в законопроекта, те ще трябва солидарно да плащат капиталови разходи за поддръжката на обекти и това ще доведе и до повишаване на цената на водата.

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не се преразгледа законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид той ще доведе до насилствено отнемане на общинско имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. Не малко са и притесненията, че цената на водата за потребителите ще се повиши значително, без да се подобри качеството.

Кметът на Троян Донка Михайлова заяви, че внесеният законопроект за пореден път нанася удар върху общинските ВиК дружества.

"Няколко години подред общинските ВиК дружества са поставени под сериозен натиск от страна на държавата, за извършване на национализация на собствеността. Защитавайки правото на гражданите на общината, многократно Община Троян е отстоявала правото си да управлява своята собственост, в своето ВиК дружество. В последния програмен период бяхме лишени от правото да  привличаме и управляваме европейски средства", посочи Михайлова.

Интервю на Снежана Иванова с Асен Личев и репортаж на Пламен Христов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.    

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна