Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов студиен запис на Камерна симфония от Румен Бояджиев-син в БНР

Снимка: личен архив

Сред избраните произведения на български композитори, които имаха шанса да попаднат в календара на студийните записи на Симфоничния оркестър на БНР тази есен, беше и новата Камерна симфония за струнен оркестър от Румен Бояджиев-син. Като активен музикант - перкусионист, той нерядко свири в Радиооркестъра, но студийната работа в качеството му на автор е от съвсем различно естество. Споделя, че е много впечатлен от личността на Марк Кадин - главния диригент на оркестъра. "Рядко съм срещал толкова точен като часовникар професионалист, човек, който е толкова добре подготвен и толкова дисциплиниран - ние малко сме позабравили та зи дума - дисциплина - в нашата професия."

Камерна симфония за струнен оркестър е създадена почти изцяло по време на пандемията от Covid-19, затова е с посвещение на всички български медици, които се борят с коронавируса. Четиричастната творба е вдъхновена от основания неотдавна независим камерен оркестър Drop Down Community. Той я изпълни премиерно в рамките на фестивала "Моцартови празници" в Правец през август, а през ноември я включи и в програмата на първата си изява на сцената в зала "България". А именно маестро Марк Кадин я избра да бъде записана и тя вече е част от богатата фонотека на БНР. 

В продуцентския екип на Музикална къща БНР, осъществил студийния запис, са продуцентът Людмила Герова, звукорежисьорите Емилиян Петков и Илиян Апостолов.

Чуйте какво разказа за работата си по този запис Румен Бояджиев-син и част от произведението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!