Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местният щаб:

И в област Ловеч няма условия за специализирани Covid болници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ловешка област не може да има болници, в които да се лекуват само пациенти с коронавирус, както и такива, които да останат само за лечение на други заболявания.

Такова становище изпрати до министъра на здравеопазването Областният кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч след днешното си заседание.

Областният управител Ваня Събчева поясни мотивите на кризисния щаб - защо този модел да не може да бъде приложен:

„В нашата област този модел не може да бъде приложен. Само в една община - това е Троян, има две болници - МБАЛ и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, където може да бъде приложен, но в другите общини това няма как да стане.

Така също и в Многопрофилната болница в Ловеч не може да бъде определена само за лечение на пациенти с Covid-19, тъй като 1/3 от населението живее в Ловеч. Ако тя е само за лекуване на коронавирус, това население къде да се лекува? Така че трябва да има медицинска помощ и за останалите пациенти.“

Заради недостига на медицински персонал  от щаба са настояли пред здравния министър да командирова медицински сестри в болниците в Ловеч и Луковит - съответно от държавните психиатрични болници в Ловеч и Карлуково.

Поискано е още, заради затварянето на интензивното отделение на Ловешката болница, здравния министър да задължи УМБАЛ – Плевен, да приема пациентите от Ловешка област, които имат нужда от интензивно лечение до възстановяване дейността на интензивното отделение в Ловеч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна