Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви ще бъдат полезните мерки в подкрепа на бизнеса в Covid криза

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България обсъди с представители на правителството възможностите за въвеждане на различни мерки в подкрепа на икономиката в условията на пандемията от Covid-19.

Акцентът бе поставен върху Временната рамка за мерки за държавна помощ на Европейската комисия - под формата на подкрепа за непокрити фиксирани разходи и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски до края на юни следващата година, съобщиха от асоциацията.

От началото на следващата година мерките в подкрепа на заетостта, сред които „60 към 40“, „80 към 20“ и новата мярка за затворени бизнеси, която ще се прилага от края на ноември, ще бъдат окрупнени, е съобщила социалният министър Деница Сачева.

Това окрупняване е изключително важно - най-вече по отношение на така наречения de minimis, защото ще даде възможност да влезем в общата рамка на Европейската комисия и изплатените средства да не се зачитат за държавна помощ, е обяснила министър Сачева.

Според бизнеса големият проблем на фирмите в момента е острата нужда от ликвидна подкрепа.

Бизнес организацията предлага създаването на специален алгоритъм за отсрочване на данъчни и социалноосигурителни вноски в определен процент, приложим за предприятия, които имат реализиран спад в оборота, проследим от декларациите за ДДС, които се подават в НАП.

Предложението е спадът в оборота да може автоматично да се изчислява в портала на приходната агенция и да показва допустимата сума и срок за отсрочване на задълженията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от