Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фолклорен ансамбъл "Варна" с празничен концерт за 60-годишния си юбилей

„Знаци по пътя“ е празничният концерт с който Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще отбележи своята 60-годишнина тази вечер от 18.00ч. в Двореца на културата и спорта във Варна. Със своята 60 годишна история Ансамбълът се е утвърдил сред най-добрите фолклорни формации в България, с доказан принос в изследването, сценичната реализация и популяризирането на фолклорното ни наследство. Негов главен художествен ръководител и хореограф е Юлиян Станев, диригент на оркестъра е Данчо Радулов, а диригент на хора е доц. Йорданка Неделчева.


От създаването му до сега през него са минали над 500 самодейци от 3 поколения. Сред тях днес са и внуците на основателите. В творческата биография на Фолклорен ансамбъл „Варна“ са записани над 2 100 концерта пред повече от 1 200 000 зрители от 28 страни на Европа, Азия,Африка, Америка, Австралия. 


В колектива на Фолклорен ансамбъл „Варна“ членуват хора с различни професии и социално положение – ученици, студенти, учители, юристи, работници, служители. Общото, което ги свързва е любовта към фолклора и българските народни танци. Основни действащи танцьори, певци и музиканти във Ансамбъла са 60 души, които са участвали в различни по численост формации в концертните прояви през изминалите години. Българското народно творчество във всичките му дялове – музика, танц, песен и хореография учи, възпитава и дарява радост на младите хора като ги приобщава към българските народни традиции.


Ансамбълът създава връзката между поколенията и е възможно най-добрата автентична среда за придобиване на социален опит, за изграждане от ранна възраст на нравствени и естетически добродетели сред младите българи, с национално самочувствие и духовна културна принадлежност. От години Детската формация възпитава ново младо попълнение от изпълнители, което във времето ще поддържа високото художествено майсторство на Ансамбъла, за да продължи успешно неговата творческо  - изследователската мисия в областта на българския танцов фолклор.

Фолклорен ансамбъл „Варна“ е лицето на град Варна и неговите граждани, които неизменно пълнят залите в тяхното дългогодишно съществуване.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от