Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-20: Ще финансираме справедливото разпределение на ваксина за Covid-19

| обновено на 21.11.20 в 23:52
Снимка: БГНЕС

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света, които участват в онлайн среща на Г-20, обещават да финансират справедливото разпределение на бъдеща ваксина за Covid-19, лекарства и тестове по целия свят, за да не бъдат изоставени по-бедните страни.

Освен това на бедните страни ще бъде удължено облекчаването на дълга им. Това се казва в проектно комюнике за срещата, цитирано от Ройтерс.

Изцяло онлайн се провежда започналата в Саудитска Арабия среща на върха на страните от Г-20.

За първи път домакин на форума е арабска държава. Във фокуса на разговорите са усилията за справяне с пандемията от Covid-19 и предизвиканата от заразата най-тежка глобална рецесия от десетилетия.

Пандемична организация и мерки и пандемични послания. Без семейни снимки, без ръкостискане и прегръдки. Обичайните за това събитие срещи на четири очи, са заменени от онлайн сесии, наричани от анализаторите "виртуална дипломация".

Covid тонът в посланията на световните лидери зададе представителят на домакините - кралят на Саудитска Арабия Салман.

Той заяви във встъпителните си думи към лидерите на Г-20, че те трябва да работят за справедлив достъп на всички до ваксините срещу коронавирус.

Covid-19 не е първата глобална пандемия, няма и да е последната. Трябва да сме по-добре подготвени, написа в “Туитър“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той допълни, че по време на форума на Г-20 ще предложи създаването на международен договор за пандемиите, който да помогне за предотвратяването им в бъдеще и за да може да се реагира по-координирано.

Китайският президент Си Цзинпин отправи призив за сътрудничество, а руският му колега Владимир Путин изрази готовност Москва да споделя с нуждаещите се, разработената от нея ваксина Спутник- V . Путин предложи и сегашната криза да се използва като възможност за промяна на траекторията на глобалното развитие.

Турският президент Реджеп Ердоган пък  обвини развитите държави, че по време на пандемията не са проявили необходимата солидарност.

Засилват се призивите към страните от Г-20 да запълнят недостиг от 4 и половина милиарда долара в разработената програма, насърчаваща справедливото разпределение на ваксините.

Подобно съвместно изявление подписаха норвежкият премиер, президентът на Южна Африка, ръководителите на Европейския съюз и Световната здравна организация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени