Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовка Димитрова: Дебатът за бюджета се води повече в Будапеща и Варшава, отколкото в Брюксел

Може да се прогнозира сценарий на ЕС с по-малко членове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Дебатът се води повече в столиците на Унгария и Полша, отколкото в Брюксел", каза пред БНР журналистката Йовка Димитрова в коментар на новината от 16-и ноември, че Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на Европейския съюз на бюджета за 2021-2027 г. и на фонда за възстановяване на 27-членния блок, тъй като се включва клауза, която обуславя достъпа до отпусканите средства при спазване на върховенството на закона. По думите ѝ не може да се каже, че е изненадващо поведението на Будапеща и Варшава и уточни, че лидерите на двете държави изтъкват различни аргументи, за да мотивират едно и също поведение.

"Унгария, Полша и Словения в момента обвързват своята невъзможност да подкрепят бюджета на ЕС и решението за собствените приходи единствено с механизма за върховенството на закона. Те твърдят, че политическият орган - какъвто е Съветът - не би могъл да се произнася по въпроси, свързани с правото и че това е правомощие единствено на независимия съд. Затова те искат да се даде възможност държавите, които оспорват решението на Съвета за спиране на европейско финансиране, да могат да се обърнат към Европейския съд - като арбитър в такъв спор", обясни тя.

Йовка Димитрова подчерта, че европейските институции разбират залога и не искат с политически изказвания да попречат на намирането на компромис.

"Въпросът със спасителния фонд е изключително политически въпрос, тъй като ЕС има амбиция да похарчи най-много пари за възстановяването на европейската икономика. Едно изключване на част от държави със сигурност ще създаде големи вътрешни проблеми в ЕС, включително такива за членството на тези държави в Съюза, тъй като ще настрои гражданите на тези държави срещу ЕС. И то в степен по-голяма от тази, която доведе до Брекзит".  

Според нея може да се прогнозира сценарий не в посока на Европа на две скорости, а на Европейски съюз с по-малко членове:

"Въпросът с европейския бюджет е един от основополагащите в ЕС, не може да има държави, които да не могат да се ползват от средствата в европейския бюджет, защото всички внасят в него, а не може да даваш, без да получаваш. А с по-малко членове в ЕС, бюджетът няма да може да изпълнява функциите, за които е предназначен".

Журналистката посочи, че още има време двете страни в спора да намерят решение на проблема:

"Залогът е за всички държави в ЕС, но германският канцлер Ангела Меркел е тази, която по силата на обстоятелствата (Германия е председател на Съвета на ЕС до края на 2020-а г. - б.р.), ще трябва да намери компромисът между двете страни".

Интервюто на Весела Владкова с Йовка Димитрова в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна