Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID равносметка:

Над 900 000 лева струва пандемията на Община Бургас

Най-голямото перо е дезинфекцията, още 50 000 са необходими за апаратура и защитни облекла на медиците

Снимка: Община Бургас

Над 927 000 лева е разходвала община Бургас за обезпечаването на всички дейности от началото на пандемията, отчитат от администрацията.

Най-голямото перо от 354 158 лева е за дезинфекция. Следва осигуряването на защитно облекло и лични предпазни средства на лекарите, както и допълнителни възнаграждения за медиците, които работят на предна линия с болни или контактни на болни.

До момента това е струвало 217 000  лева. Почти толкова 204 358 лева е цената на закупената апаратура и медицинска техника за лечението на пациенти с Ковид в болниците в Бургас – перфузори, кардиомонитори, инфузионна помпа, пациентски монитори, дефибрилатор, безконтактни термометри, инструментариум за операционен блок и други.

Осигуряването на тестове и консумативи за тях към момента струва на общината 52 680 лв.  45 208 лева са платени за пръскачките, мобилните мивки и диспенсърите за дезинфекция, който се появиха през пролетта. Равносметката е в извънредна докладна на кмета до Общинския съвет в Бургас, с която се иска допълнително финансиране за обезпечаване на противоепидемичните мерки до края на годината.

50 хиляди лева са необходими за закупуването на нова специализирана медицинска апаратура, защитни облекла и предпазни средства, които ще покрият нарастващите нужди на лечебните заведения в Бургас заради големия брой заболели от коронавирус.

С докладната се иска още съветниците да одобрят на предстоящата следващата седмица сесия отпускането на 30 хиляди лева на УМБАЛ за кислородни концентратори. Те се използват при терапия на пациенти за да намаляват задуха и дихателните им проблеми.  2 148 лева ще бъдат заделени за обзавеждане на приемно отделение на триажния център в бургаската болница. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна