Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Роб Уотсън: Докато няма окончателен провал на Брекзит сделката, има шанс за успех

Великобритания ще бъде по-големият губещ, ако се провалят преговорите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid-19 попречи и на преговорите за бъдещите търговски отношения след Брекзит, поне временно. Главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, че член на неговия екип е дал положителна проба за коронавирус. И тъй като времето неумолимо напредва, разговорите между Брюксел и Лондон продължават през уикенда онлайн.

Новината определено не е обнадеждаваща за постигане на сделка, тъй като се смяташе, че поредният кръг преговори тази седмица е последният шанс преди наближаващия край на договорения „преходен период“ на 31 януари. От британска страна официално има твърде малко реакции на случващото се около Брекзит. Премиерът Борис Джонсън, който подобно на европейските си колеги има и други тежки проблеми, не пропусна да отбележи, че Обединеното кралство и без Брекзит сделка ще се справи отлично на международната сцена. А в суматохата около сделката от "Даунинг стрийт" си тръгва "мозъкът на Брекзит" Доминик Къмингс. За сагата "Брекзит" Веселин Паунов разговаря с политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън.

Пореден кръг на преговори, поредно разочарование.  Е, този път Covid-19 е причината преговорите да не приключат. От двете страни отново се чуват оптимистични изявления за някакъв напредък, но никой не казва, че сделката е на една ръка разстояние. Само пет седмици преди края на „преходния период“ има ли някакъв реален шанс за пробив?

"Докато няма окончателен провал на преговорите, винаги има шанс за успех. Важно е да се помни, че има много сериозни икономически и дипломатически причини Обединеното кралство и Европейският съюз да се споразумеят. В светлината на икономическите щети, които нанесе Covid-19, в интерес и на двете страни е да се избегнат още по-големи щети. Дипломатически също има шанс за успех, защото -  замислете се - ако последва Брекзит без сделка, враждата между Обединеното кралство и Европейския съюз ще се засили неимоверно. От друга страна, проблемът е както винаги политиката. Политиката прави сделката много по-трудна, отколкото икономиката и дипломацията".

Опитвам се да чета между редовете и започвам да си мисля каква е възможността „преходният период“ да бъде удължен, като се има предвид, че времето за сделка изтича и се засилва ефектът от пандемията, което изобщо не помага на преговорите. Знаем, че Борис Джонсън едва ли ще се реши на подобен ход след като се е клел, че няма да има удължаване на „преходния период“ и все пак не е ли това някакво разумно решение, защото всички започват да разбират, че пандемията е по-голяма от Брекзит?

"Удължаване на „преходния период“ категорично е изключено, макар и за Европейския съюз това винаги да е било възможно. Всичко е възможно по време на преговори. Но, разбира се, това ще бъде изключително трудно за британския премиер, защото Борис Джонсън вече отхвърли възможността за удължаване до 2022-ра година. Причините за това са ясни във Великобритания. А именно, че членовете на неговата Консервативна партия са "за" Брекзит. Те ще бъдат напълно доволни да напуснат Европейския съюз без сделка, така че идеята за удължаване на "преходния период", което ще доведе до отлагане на Брекзит, трудно може да бъде пласирана от премиера. От друга страна, от практична гледна точка и от позицията на разума, трябва да се отчетат настъпилите промени. Имаме Covid-19, имаме ужасни щети за британската икономика. И въпреки това, при повторно претегляне на аргументите, мисля, че удължаването на прехода е малко вероятно. От друга страна пък, решение може би е възможно - не като официално удължаване на „преходния период“, а чрез продължаване на преговорите до края на годината и ако и тогава няма резултат, да се мисли за някакво кратко отлагане. Но след този поток от думи, краткият отговор на въпроса е: Всичко все още е възможно - Брекзит със сделка, без сделка или удължаване на преходния период".

Борис Джонсън

Преговорите по Брекзит продължават да са съпътствани от бурни развития във вътрешния британски политически живот. Доминик Къмингс, архитектът на Брекзит, главинят съветник на Борис Джонсън, ще напусне "Даунинг стрийт" след поредните политически интриги. Правителството отрича напускането на Къмингс да даде някакво отражение на преговорите  или да доведе до промяна в политиката. Това дали е така?

"Не мисля, че това ще има някакво отражение върху преговорите, макар и да се знае, че Доминик Къмингс определено бе най-близкият и най-главен съветник на премиера и главен архитект на успешния вот за напускане на ЕС, въпреки че той би бил доволен ако няма сделка. В крайна сметка трябва да отчетем, че каквото и да се случи - това ще бъде един много твърд Брекзит, при положение, че Великобритания напуска митническия съюз и общия пазар. Много е важно доколко мъдро ще реагира Борис Джонсън на позицията на новоизбрания американски президент Джо Байдън за избягване на Брекзит без сделка и как ще се държи с хардлайнерите в партията си. За Джонсън е важно да намери баланс, за да удовлетвори бизнеса, ЕС, Съединените щати - британските съюзници, които искат да се постигне някаква сделка. В същото време той трябва да откликне на неговата партия и на многото хора, гласували "за" Брекзит, без значение какъв ще е той. Всичко споменато дотук е от по-голямо значение от Къмингс".

Политическите наблюдатели смятат, че в по-общ план Борис Джонсън ще бъде по-независим сега, когато не е сянката на Доминик Къмингс, но пък ако погледнем какво се случи в петък, когато премиерът защити безрезервно министъра на вътрешните работи Прити Пател, която бе уличена в доклад, че нарушава министерските норми на поведение, едва ли има надежда да очакваме един променен Борис Джонсън...

"Може и да са верни твърденията, че Къмингс е породил конфликти на "Даунинг стрийт", но да не забравяме, че това продължава да е едно много популистко правителство. То е начело на една страна, в която има културно разделение, което Къмингс създаде, разделение между гласоподаватели - за оставане и за напускане на ЕС. Макар и Джонсън да се опитва да не звучи по същия начин, това разделение, което е подобно на разделението в Америка, ще остане за дълго и не мисля, че Джонсън ще може да намери мост между противниците и привържениците на Брекзит". 

Да се върнем пак към преговорите. Коя е най-голямата пречка сега в тази финална фаза, наричана дори последен шанс, за постигане на споразумение?

"Мисля, че са две основните пречки. Едната е риболовът, който не е толкова голям проблем икономически за Обединеното кралство или риболовните нации в ЕС, но е важен въпрос чисто символично, защото засяга суверенитета. Големият проблем на практика е до каква степен Великобритания ще играе по същите правила като ЕС. Това определя динамиката в дискусиите още от референдума за Брекзит на 23 юни 2016-а. А динамиката не се е променила, защото Великобритания иска всичко, което харесва от членството, като свободната търговия например, но не иска нещата, които не харесва - съблюдаването на правилата на ЕС като част от политическия клуб. От ЕС пък си казват: "Защо Обединеното кралство трябва да получава по-добра сделка извън клуба?". Брюксел получава сигнали от Лондон, че той някак си иска да има пълен достъп до общия пазар, както преди, но прилагайки различни закони за пазара на труда или околната среда, което би направило кралството евтин офшорен конкурент на Съюза".

Смятате ли, все пак, че някой ще трепне пръв в голямата игра и ще се стигне до компромис или се отива към Брекзит без сделка?

"Толкова е трудно да се отговори на този въпрос. Пак трябва да се върнем към фундаменталните причини защо и двете страни искат да постигнат сделка. Първо, икономически това е разумното решение. И второ - защото е почти невъобразимо ЕС и Великобритания повече да не бъдат приятели, а съперници и врагове".

Това наистина изглежда като най-големия проблем в случай на сделка. Как и двете страни да я представят като своя победа, респективно в Лондон и Брюксел. Това ще трябва да бъде пиар акция от висш пилотаж... Доколко е готово Обединеното кралство за Брекзит без сделка?

"Правителството казва, че е готово, но е пределно ясно, че много сектори на британската индустрия мислят, че страната изобщо не е готова. Много бизнеси са убедени, че предприетото досега като подготовка по отношение на средства и планиране, не е достатъчно. Тези дни една от асоциациите, които представляват транспортните компании, призова правителството да удължи прехода. Много хора ще кажат: Вижте, превозвачите с тежкотоварните камиони между Обединеното кралство и ЕС би трябвало да познават най-добре ситуацията".

Кой ще бъде наранен по-тежко при Брекзит без сделка?

"Няма съмнение, че Обединеното кралство ще пострада повече, защото 40 процента от британския внос е от ЕС, а в същото време съюзът е безспорно най-големият пазар за британски продукти. И въпреки че Обединеното кралство е голям пазар за отделните еврочленки, очевидно пропорционално е много по-малък, така че няма съмнение, че Великобритания ще бъде по-големият губещ".

Мишел Барние


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.