Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова:

Изтече ли SARS-CoV-2 от лабораторията в Ухан?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според канадския адвокат по патентно право Дейвид Шварц: „Не може да патентоваш болестно състояние като например рак или грип. Но ако говорим за патент върху форма на живот като бактерия или вирус, които са променени от човека, тогава отговорът е „да“. Ето защо съвсем естествено светът трябва да очаква събития, свързани с нови вируси, които могат да носят печалби. 

През 2010 г. Центърът за контрол на болестите в САЩ (CDC) печели патент върху конкретен щам на ебола, познат като EboBun. Собственикът вече има право да изисква такси за неговото ползване. Само година по-рано, през 2009-а, стартира проектът PREDICT, който е част от по-голяма програма, в която влизат общо 4 проекта, свързани с превенция на пандемични заплахи. За десет години учените идентифицират около 1200 вируса, които имат потенциал да предизвикват пандемии.

Още през март военното разузнаване на САЩ посочва възможността SARS-CoV-2 да е случайно изпуснат от лабораторията в Ухан. Китайската военно-медицинска академия, от своя страна, представя заключението, че „не може да се определи дали огнището на Ковид-19 е възникнало естествено или пък е резултат от случаен лабораторен експеримент“. Китайските власти заявяват, че източник на заразата е пазара за морски продукти, но според данни на американското военно разузнаване минимум 1/3 от първите 40 заразени с коронавируса не са имали никакъв контакт с пазара. Т.нар. лаборатория в Ухан всъщност е Институт по вирусология. Тази лаборатория е първото и единствено съоръжение в Китай с ниво на биосигурност четвърто, което е най-високото ниво на сигурност за патогени (BSL-4). Лабораторията получава това ниво едва през 2018 г., тоест само една година преди да се случи пандемията. Там се колекционират коронавируси още от първоначалното избухване на ТОРС през 2002 г., но голямо количество вируси са събрани през 2016 г. В Ухан има и друга лаборатория с ниво на сигурност второ (BSL-2), която е само на 250 метра от пазара в Ухан. В миналото колекцията от коронавируси се е съхранявала именно там. През последните пет години учените в Ухан са се занимавали с експерименти в област, която се нарича gain of function (GOF): мутации на вируси за придобиване на нови свойства. Част от тези експерименти включват вирусът да стане по-лесно предаваем и по-болестотворен. Казано на медицински език – по-контагиозен и по-вирулентен.

През 2014 г. администрацията на президента Барак Обама прави „пауза“ във финансирането на този вид експерименти (GOF), и по-специално тези включващи вирусите на грип, ТОРС и МЕРС, тоест и на коронавирусите. САЩ спират финансирането на 18 проучвания, макар че някои от проучванията по-късно са освободени от мораториума. Дискусията за прекъсване на експериментите започва още през 2011 г., когато две лаборатории разкриват, че вирусът на птичия грип H5N1, който обикновено засяга птиците, е модифициран така, че да може да се разпространява между поровете. Критиците считат, че ако такъв вирус бъде изпуснат, може да предизвика глобално огнище. Въпреки всичко работата с вируса на птичия грип продължава в лаборатории в щата Уисконсин и в Холандия.

През 2015 г. известният съветник на Тръмп д-р Антъни Фаучи одобрява проект в размер на 3,7 милиона долара, който е възложен на Института по вирусология в Ухан. Тоест американската държава аутсорсва изследвания с коронавируси. През 2017 г. мораториумът за финансиране на такава дейност на територията на САЩ е вече отменен.

Междувременно Националният научен консултативен съвет по биосигурност в САЩ (NSABB) е натоварен да даде препоръки по отношение на етичната рамка и отношението ползи/рискове. В САЩ започват дълги дебати и конференции. Някои експерти описват изследванията като проактивен подход към това, което ще се случва в природата и казват, че експериментите с коронавируси са от решаващо значение за разработване на ваксини и терапевтични средства. Други считат, че е тревожно, когато на вирусите им се придават свойства, които не съществуват в природата. Споровете се засилват още повече, заради случайно изтичане на патогени от няколко защитени лаборатории в САЩ. Има случаи на лабораторни служители, заразени с бактерии причиняващи чума и бруцелоза. През 2014 г. от американска лаборатория изтича сибирска язва, заразени са 84 човека. От момента на потушаването на първоначалното огнище на ТОРС през 2003 г. има документирани шест огнища на ТОРС, предиpвикани от лаборатории, като четири от тях са в Китай. През 2004 г. подобно изтърване на вирус, отново SARS, има от лабораторията в Пекин.

Въпреки всичко експертната общност решава, че подобни експерименти са основополагащи за разбирането на биологията и патогенезата на вирусите. Вирусолозите искат да разберат генетичния код на вирусите, спецификата на взаимодействие между вирусите и гостоприемника, искат да изучават как вирусите избягват имунната система и антивирусните контроли в организма на човека. Още отпреди пандемията със SARS-CoV-2 е известно, че в лабораторията в Ухан има нарушения в безопасността на работата. През януари 2018 г. посолството на САЩ в Китай предупреждава Държавния департамент, че лабораторията в Ухан не разполага с достатъчно квалифициран технически персонал. В грамите се казва още, че учените са оповестили различни коронавируси, близки до SARS, които могат да взаимодействат с ACE2 човешкия рецептор и така да причинят подобни на ТОРС заболявания.

В своя статия Newsweek подчертава, че е много слабо вероятно тази сложна скъпа лаборатория в Ухан с висока степен на сигурност да не се е занимавала с опити за мутации на вируса по схемата предаване от животно на животно. В лабораторията в Ухан се пази образец на вируса RATG13, който се счита за най-близък до SARS-CoV-2, има съвпадение на генетичния материал 96%. Но, от друга страна, дори и тези 4% разлика е трудно да бъдат постигнати в хода на някакви експерименти с животни, казва д-р Ралф Барик, вирусолог от университета в Северна Каролина и специалист по коронавируси. За него трябва да се отбележи обаче, че е работил заедно с китайците, именно по този вид експерименти. Д-р Барик е един от най-страстните лобисти за подобни изследвания.

Д-р Кристина Лин, която има богат опит в планирането на политиката за национална сигурност към американското правителство, казва следното: „В САЩ имаше много настроения да бъде съдена китайската държава за вреди, че Covid-19 е биологично оръжие, но нещата бързо затихват, тъй като не е ясно какви биха били правните последици, ако вирусът е изтекъл от китайска лаборатория, но по изследователски проект, финансиран и възложен от правителството на САЩ.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!