Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия в Невада отхвърли иск да не бъдат обявявани за валидни президентските избори в щата

Снимка: БГНЕС

Съдия в Невада отхвърли иск щатските власти да не удостоверяват валидността на президентските избори, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Организацията "Проект за честни избори", оглавявана от крайнодесен активист, твърди, че установила 1400 случая на хора, регистрирани като избиратели в Невада, заминали да живеят в Калифорния и после гласували в Невада.

Съдията Глория Стърмън от окръг Кларк постанови, че удовлетворяването на иска би лишило от граждански права над един милион души. По думите й за изборните измами си има административни мерки, но е шокиращо да се иска цялостно отхвърляне на изборите.

В отделен съдебен иск, внесен във вторник, предизборният щаб на президента Доналд Тръмп настоява да бъдат отменени изборните резултати в Невада или Тръмп да бъде обявен за победител.

Аргументите на ищеца са за пуснати незаконни и сгрешени бюлетини и за използваното сканиране на подписите на гласоподавателите върху бюлетините, пратени по пощата, което е нарушение на щатските закони.

В иска се посочва също, че са били преброявани бюлетини, пуснати от името на вече починали хора, че на наблюдателите не е било разрешено да проследяват "ключови моменти" от процедурата, както и че на жителите на индиански територии са били предлагани стимули, за да гласуват. Съдебното заседание по жалбата на щаба на Тръмп е насрочено за 1 декември.

Съдилища в три американски щата вече отклониха жалби на Тръмп, а експерти казват, че той няма да успее да попречи на Джо Байдън да поеме президентския пост през януари.

Но повтарянето на безпочвени претенции за изборни фалшификации подкопава доверието на обществото в избирателната система и внушава на поддръжниците на Тръмп, че Байдън ще бъде нелегитимен президент, отбелязва АП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна