Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу Covid-19 в Румъния ще бъде безплатна и доброволна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Националния комитет за кампанията за ваксиниране срещу Ковид-19 в Румъния - военният лекар Валериу Георгица, твърди, че ваксинацията срещу вируса SARS-CoV-2 в Румъния ще бъде безплатна и няма да бъде задължителна, а заради ограничените възможности на производителите - ще стане в три етапа, съобщава информационният сайт Зиаре.

Според доктор Валериу Георгица, за да може ваксинацията да доведе до край на пандемията, ще бъде необходимо постигане на колективен имунитет от 60-70 процента от населението.
Пред частната телевизия Диджи 24 доктор Георгица уточни днес, че ваксината за Ковид-19 в Румъния ще бъде безплатна и доброволна, и че процесът по ваксиниране ще премине в три етапа, започвайки от служителите в здравната система и тази за социална защита, и ще завърши с обикновеното население.

"Финализираме стратегията за ваксинация срещу SARS-CoV-2, тя ще бъде публикувана в началото на следващата седмица. (...) В началото производственият капацитет няма да може да се справи с търсенето в световен план, поради което бе препоръчано приоритетно поставяне на ваксината на определени категории от населението", заяви доктор Валериу Георгица.

По думите му първо ще бъдат ваксинирани работещите в здравната система и в социалната - в домовете за възрастни хора или за хора с увреждания. Във втория етап ще бъдат ваксинирани хора от уязвими групи - лица над 65 години, хора с хронични заболявания, лица, които изпълняват ключови дейности от критичната инфраструктура на държавата. В третия етап ще бъде ваксинирано най-общо населението, каза лекарят.

По думите му след като дадена ваксина получи необходимото разрешение, тя ще бъде разпространена едновременно във всички страни от ЕС. Доктор Георгица обърна внимание на важността на информационната кампания, за да може всеки човек да вземе решение за това дали се ваксинира или не въз основа на колкото е възможно по-добра степен на информираност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна