Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Азербайджан: Ситуацията около Нагорни Карабах е многообещаваща

Илхам Алиев
Снимка: БГНЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев окачестви като многообещаваща ситуацията в района на Нагорни Карабах след подписването на споразумението с арменския премиер Никол Пашинян и руския президент Владимир Путин за прекратяване на огъня, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На среща с гостуваща днес в Баку руска правителствена делегация Алиев изрази увереност, че положителните тенденции ще се запазят, и каза, че Азербайджан е готов за такова развитие. Той отбеляза, че присъствието на руски мироопазващи сили в Нагорни Карабах е важен фактор за стабилизирането на положението. Пред руската междуведомствена делегация, оглавявана от министъра на отбраната Сергей Шойгу, президентът на Азербайджан каза, че се надява плановете за нормализиране на отношенията с Армения, ако бъдат приети от арменската страна, да създадат в региона "нова ситуация на сътрудничество, на укрепване на стабилността и сигурността".

Според Русия опитите да се подложи под съмнение тристранното споразумение за Нагорни Карабах ще претърпят неуспех, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Той каза това след приключването на преговорите в Баку бе по повод сведения, че САЩ и техни съюзници се стараят да подкопаят постигнатите договорености за прекратяване на огъня, отбеляза ТАСС.

Лавров е казал днес на Алиев, че споразумението от 9 ноември не се харесва на всички. Той припомни позицията на Русия за Нагорни Карабах и всички други конфликти, че е необходимо преди всичко да няма кръвопролития, да не умират хора.

На срещата си с азербайджанския президент руската делегация обсъди предложенията му за ефективно решаване на хуманитарните проблеми в района на конфликта, като Москва е на мнение, че за целта трябва да бъдат привлечени международни организации като агенциите на ООН и Червения кръст, каза още Лавров.

По думите му Алиев се е обявил за максимално бързо разблокиране на транспортните, икономическите и инфраструктурните комуникации в региона, в който се пресичат маршрути по направленията север-юг и изток-запад, които са жизненоважни не само за Армения и Азербайджан, но също за Иран и Турция, предаде още ТАСС.

По-рано днес руската официална делегация посети Армения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени