Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ излизат от договора "Открито небе"

| обновено на 22.11.20 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Съединените щати прекратяват участието си в договора "Открито небе". На 22 ноември изтича срокът на уведомлението на Вашингтон за излизането им от споразумението. Повод за стъпката според американската страна са "нееднократните нарушения от страна на Москва".

Руското министерство на външните работи обяви, че действията на Вашингтон не допринасят за сигурността нито на Европа, нито на самите САЩ.

От ведомството напомнят и при какви условия Русия е готова да остане част от договора. Първо, Москва ще поиска европейските съюзници на Вашингтон да гарантират, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия.

И второ, руската страна ще настоява да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

През май президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на страната си от споразумението с аргумента, че Русия многократно го е нарушавала. 

Договорът „Открито небе“ дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над териториите си. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп над 30 държави, включително България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна