Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна седмица под знака на коронавируса

Коледен базар в София, 21 ноември 2020 г.
Снимка: БГНЕС

„Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат безплатни и доброволни“, заяви премиерът Бойко Борисов в седмицата, когато двама пациенти изгубиха живота си, след като чакаха повече от 40 минути да бъдат приети в пловдивска болница. 36-годишен мъж почина в Бургас, тъй като семейството му не успя да намери къде да бъде приет за лечение от двойна бронхопневмония. От почти всяка болница в страната се чува зов за помощ - било за кадрова подкрепа, било за набавяне на лекарства или средства за закупуването им.

На този фон личните лекари призоваха за протокол за домашно лечение на инфектирани с коронавирус пациенти, а властите призоваха да не се презапасяваме с антибиотици, които и без това не бива да приемаме без лекарска препоръка.

Тревожните данни за разпространението на Covid-19 се отразиха и в образователната система, където се изготвя график за присъствени часове, а учениците се задължават да носят маски в час. Липсата на учители - все заболели от коронавирус, накара директорка в бургаско учебно заведение да покани родители на ученици, за да преподават в клас.

В парламента пандемията също бе сред водещите теми. В невиждано маратонско гласуване на закони, народните представители въведоха възможност за SMS или имейл известие за карантина; приеха спорни текстове в данъчните закони и бюджета за догодина и приеха едно вето на президента - за превозите. Дори това решение предизвика протести.

Късно снощи се стигна до напрежение между полиция и протестиращи пред старата сграда на Народното събрание.

Още от седмицата - в обобщението на Марта Младенова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени