Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танц на слънцето“ – елементална скулптура, посветена на Япония

Замислих тази скулптура като една благодарност към Япония. Това споделя българският скулптор Тодор Тодоров на заключителното събитие от ежегодните Дни на японската култура в България – официалното откриване на скулптурата „Танц на слънцето“ под патронажа на Посолството на Япония и Н.Пр. Посланик Нарахира. – „Танц на слънцето“ е кинетично произведение, движено от вятъра, първото от вида „Елементална скулптура за парково пространство“. 

"Тази скулпура – „Танц на слънцето“ – е една елементална кинетична скулптура, която аз замислих специално за отбелязването на приятелството на Япония към България, защото Япония е нашият най-голям благодетел. Не само средства, но и много техника са ни дарили, и най-вече – много доброволци, които са дошли в България да учат нашите дечица на компютри, на японски език и на много други неща...

Скулптурата е инспирирана от слънчевия диск Аматерасу, който е залегнал в знамето на Япония. Идеята тръгна точно от този диск на изгряващотно слънце." 

Тодор Тодоров разказва за избора на мястото:

"Мястото е изключително добро – Софийска община ни помогна да го изберем. То е един малък зелен остров пред хотел "Хилтън" в основата на Моста на влюбените до НДК. Не само че е красиво като място, но там има и достатъчно вятър – скулптурата ще може да се движи. Тя е кинетично произведение – три цветни диска. Цялата скулптура е направена от неръждаема стомана, за да бъде устойчива във времето. А също защото е елементална скулптура – написах цяла книга за това ново направление в световната скулптура. С две думи – това е една моя студентска идея как може природните енергии да бъдат включени в крайния резултат на скулптурата, а не да бъдат нейни врагове, рушащи я."

Чуйте разговора с Тодор Тодоров в звуковия файл.

Фестивалът Дни на японската култура е събитие, което цели да покаже на българската публика богатите традиции на японската култура, обединявайки кино, театър, изложби и демонстрации. Инициативата стартира през 1990 година благодарение на Н. Пр. г-н Такаши Таджима – посланик на Япония в България. Превърналият се в традиция фестивал продължава да изгражда мостове на културно сътрудничество между българския и японския народ. Фестивалът се организира от японското посолство в Бългaрия с любезната подкрепа на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна