Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев и Димитър Манолов пред БНР:

Грешките на бюджета

Снимка: Ани Петрова

„Прогнозата за спад на БВП е между 4-5%. Ще се върнем на равнището от 2018 година, когато минималната заплата беше 510 лева, тоест, икономиката се връща на 510, а ние казваме 650. Ако виждате логика в това, ние се затрудняваме. Имаме близо 120 000 повече съкратени, отколкото назначени хора. В една такава обстановка не се увеличава минималната заплата“. Това коментира пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриални капитал в България. 

По думите му голямата грешка на бюджета е, че не подкрепя икономиката, а подкрепя тези, които не са пострадали

С коментар по темата в предаването „Неделя 150“ се включи и Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: 

„За 30 години няма случай, в който да сме били с работодателите на едно мнение за минималната работна заплата. Хубавото на икономиката е, че е мека наука и върху едни и същи предпоставки могат да се направят диаметрално противоположни изводи... Бюджетът гледа на различните системи по различен начин... Има системи, на чието съществуване трябва да бъдат сложени различни начала - здравеопазване и образование. Финансирането им трябва да бъде променено, защото иначе ще си водим винаги едни и същи разговори“. 

Велев посочи, че от началото на годината до момента за бизнеса са платени 173 млн. лева

„Мярката не трябва да е 60/40, а 100/75. Когато се работи, 100% от доходите ги плаща предприятието, а когато не се работи - 75% компенсиране на отсъстващия доход от държавата... В бюджета трябва да се предвидят допълнителни средства за мярката за подкрепа на заетостта“.  

Според Манолов сега е моментът всички пенсии да се актуализират по един и същи принцип, което няма да се случи и ще нанесе по-голям удар на пенсионната система. 

Работим в замърсена среда на дебат, дебатът не се случва. Ситуацията е нервна, правят се панически ходове управленски, които целят да потушат огнища на напрежение. Но така не се работи“. 

Интервюто с Васил Велев и с Димитър Манолов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени