Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Роберт Леви: Когато има криза, обществата първо жертват хората на културата

Роберт Леви
Снимка: Фейсбук - Роберт Леви

„Аз изградих едно мнение във времето от март насам и мнението ми е, че винаги, когато има криза, обществата първо жертват хората на културата. Те са им най-излишни. В момента аз съм излишен“, каза в предаването „Графити по въздуха“ Роберт Леви, който живее в Германия от 2 две години.

Практически няма такава сфера на изкуството, която да не е  изключена от обществения живот.

В България имаше една тенденция, в която интелигентните хора, хората  на духа бяха съзнателно изключвани от възможността да участват в управлението, да изказват идеи. Сега виждаме, че откровено неграмотни хора управляват страната“, допълни Роберт Леви.

Не става дума хората на изкуството да управляват, става дума за това, че да бъдеш политик е професия, която изисква и висока квалификация, и голяма обща култура и интелект, подчерта поетът и писател:

„В България имаме обратна селекция. Тези хора съзнателно са изключвани от управлението“.

75-80% от стиховете в книгата „Anemoia“ на Роберт Леви са писани в Германия.  

„Най-често пишех, ходейки на работа, в почивките. Един поет не избира кога Господ започва да му диктува, единственото, което следва да направи е да намери време да запише това, което му е издиктувал“.

Роберт Леви е роден през 1964 г. в София. Той е специалист по културна и социална антропология и история на българската култура, сценарист на документални филми. Автор е на поетичните книги "Един от върха на иглата" (1999), "Вавилон" (2006) и "Дромахия" (2017).  Постоянен участник в националното движение “Поети с китара” и във фестивателите “Морски струни” - Несебър и “Поетични струни” - Харманли.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.