Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Снимка: Ани Петрова

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи".

"Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с нашата "Резиденция баба". В селата и в малките населени места, в които работим предимно в Северозапада, много от семействата, които познаваме покрай работата, ни се озоваха в такава ситуация, че децата им нямаше как да учат и да се включат в образователния процес. Още тогава започнахме кампания и тогава се свързахме с компании, които могат да дарят стара техника", каза в предаването "Закуска на тревата" Янина Танева от инициативата "Фабрика за идеи".

На инициативата се отзовала компания, която дарила 200 компютъра, за които трябва да се осигурят монитори. В момента се търси решение и на проблема с осигуряването на сигурна връзка с интернет.

"Ние постоянно получавахме молби от учител или от родител, на които нужди ние не успяхме да отговорим с първата кампания, защото там успяхме да съберем около 130-140 устройства. Към нас идваха молби от самотни родители, учители, чиито ученици не могат да продължат образованието си. Мисля, че става дума за хиляди", допълни Танева. 

 Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени