Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребаха сръбския патриарх Ириней

Погребението на сръбския патриарх Ириней
Снимка: БГНЕС

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в криптата на катедралния храм "Свети Сава" в Белград, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Деветдесетгодишният сръбски патриарх почина в петък сутринта, след като се зарази с новия коронавирус.

В заупокойната литургия и опелото участваха представители на висшето ръководство на Сърбия, на босненската Република Сръбска, на Черна гора, митрополити на Руската православна църква, Украинската православна църква, Московската патриаршия, политици и дипломати. Край храма се събраха вярващи, за да се сбогуват с патриарха.

Във връзка с епидемиологичните мерки присъствието на журналисти на опелото в криптата бе строго ограничено. Сръбската национална телевизия предаваше на живо погребението.

Сръбският президент Александър Вучич

Завърши земната епоха на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разума, заяви по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич.

Той каза, че патриарх Ириней много е искал да бъде завършен храмът "Свети Сава" и е вложил в него много сили и енергия.

Патриарх Ириней довърши най-прекрасния православен храм в света. Ако не бе той, ние щяхме да го строим още десетилетия, каза Вучич.

Той безкрайно обичаше Русия, патриарх Кирил, бе безкрайно благодарен на президента Путин за подкрепата в строителството на храма, отбеляза Вучич.

Сръбският президент изтъкна, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. Той винаги решително се застъпваше против признаването на независимостта на сръбската област, посочи Вучич.

Отиде си велик човек, нашият патриарх Ириней, завърши своето обръщение Вучич.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна