Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Снимка: БГНЕС

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“.

„За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока. Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се опитвам малко по малко да достигна до тази сума“, разказва тя пред БНР.

До момента никой не се е свързал с мен, отворена съм за взаимодействие с всяка институция, декларира арх. Брънзалова.

Идеята е всички сгради, които заслужават да бъдат паметници на културата, да бъдат събрани на едно място, независимо дали вече са в регистъра на Националния институт за недвижимото културно наследство, уточнява Кристияна Брънзалова. По думите й в сега съществуващия регистър има много сгради в недобро състояние, но процедурата за тяхната реставрация и обновяване е много сложна и тромава.

„А с този регистър, който си мечтая да създам аз, сгради, които не са регистрирани, ще може да се работи малко по-свободно по тях, но в същото време ще бъдат увековечени по правилния начин. Идеята ще идва от собствениците на сградите, от ползвателите на сградите – те ще предлагат тази сграда да бъде включена, при което колеги архитекти и изкуствоведи да могат да докажат от архитектурна гледна точка че е важна и да дават напътствия на хората по какъв начин да я запазят“, пояснява Кристияна Брънзалова.

Интересът на архитект Брънзалова към темата започнал от проекта за училището в село Хвойна, което се намира между Асеновград и Чепеларе в Родопите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна